Czas na grzyby! Grzybiarze z powiatu udają się do lasu.
Rozpoczęła się kalendarzowa jesień, a wraz z nią częste deszcze. To zdecydowanie sprzyjający czas dla grzybów, które pojawiły się w pobliskich lasach.
Grzyby marynowane na jesień
W naszych pobliskich lasach pojawiło się sporo jadalnych grzybów. Lokalna społeczność chwali tegoroczne zbiory. Niektórzy zebrali nawet po kilka pełnych koszyków grzybów. Podobno w naszych lasach można spotkać naprawdę duże okazy. Zdecydowanie nie zaszkodzi sprawdzić i wybrać się na tegoroczne grzybobranie. Wypad do lasu na grzyby to również fantastyczna okazja na relaks w obecności dzikiej natury, która zdecydowanie poprawia samopoczucie.
Wśród zebranych w tym roku jesiennych grzybów dominują przede wszystkim maślaki, borowiki i koźlarze. Zebrane grzyby można zasmażyć i marynowane przechowywać w słoikach. Zdecydowanie przydadzą się na nadchodzące jesienne wieczory oraz zimę. Zazwyczaj wykorzystywane są na sosy do obiadów. Więcej informacji na temat możliwości przyrządzania grzybów znajdziecie w tym artykule: https://www.glodni.pl/jak-przyrzadzac-grzyby/.